Thursday, January 10, 2008

'Sự Kiện Vịnh Bắc Bộ'

Một lần nữa, tài liệu được giải mật cho thấy cái mà Mỹ gọi là "Sự Kiện Vịnh Bắc Bộ" là do Nhà Trắng và Lầu Năm Góc cố tình dựng lên để lấy cớ đem quân tác chiến vào VN và leo thang chiến tranh. Đó là một vở kịch được sắp xếp sẵn do TT Mỹ Johnson và Bộ Trưởng Quốc Phòng McNamara thủ vai chính. Lời thoại trong vở kịch này bao gồm những từ ngữ chắc nịch đại loại như "không thể nghi ngờ", do diễn viên McNamara thốt ra!
Steven Aftergood, giám đốc của chương trình "Liên Đoàn Khoa Học Gia Mỹ", viết tắt là FAS, nói rằng, "Cái mà nghiên cứu này cho thấy là theo tin tức tình báo có được thì không có cuộc tấn công đó. Đó là một sự đảo ngược đầy kịch tính của tài liệu lịch sử."
"Có những dấu hiệu về việc này từ trước nhưng đây là lần đầu tiên chúng ta thấy được một nghiên cứu đầy đủ về nó", ông ta nói.
Cuộc xâm lược Iraq của Mỹ mới đây cũng dựa trên những bằng chứng ngụy tạo và thổi phồng, và căn bản dựa trên một nguồn không đáng tin cậy.
Điều hết sức lạ lùng là có nhiều người VN vẫn thích dựa hơi, trông cậy vào những kẻ nói láo không biết ngượng, những kẻ đã dựng chuyện bỏ bom tàn sát chính dân tộc họ, bảo vệ VN chống lại TQ cho họ! Bài học lịch sử sờ sờ trước mắt, Mỹ đã từng bắt tay với TQ ăn hiếp VN mấy lần mà họ vẫn chưa trắng mắt ra! Chuyện sự thật xảy ra trước mắt nhưng họ hoàn toàn không thấy!!!
Đối với Mỹ, quan hệ giữa Mỹ và TQ so với quan hệ giữa Mỹ và VN cái nào quan trọng hơn? Mỹ có thể hy sinh quan hệ của mình với TQ để cùng VN chống TQ? Tại sao những người VN thích dựa hơi Mỹ đó có thể có can đảm để mở miệng ra nói những điều ngu xuẩn như thế nhỉ?!
Trong bản tin dưới đây cũng có nhắc tới việc QĐND VN đã đôi khi thành công trong việc xuyên thủng được hệ thống thông tin liên lạc của Mỹ để gọi pháo binh và không quân Mỹ bắn pháo và ném bom vào vị trí của chính quân Mỹ. Chuyện này có nhiều người chưa từng nghe qua.


------------------------------------------------------------- Report reveals Vietnam War hoaxes, faked attacks
Tue Jan 8, 9:45 AM ET
WASHINGTON (AFP) - North Vietnamese made hoax calls to get the US military to bomb its own units during the Vietnam War, according to declassified information that also confirmed US officials faked an incident to escalate the war.
The report was released by the National Security Agency, responsible for much of the United States' codebreaking and eavesdropping work, in response to a "mandatory declassification" request, the Federation of American Scientists (FAS) said Monday.
From the first intercepted cable -- a 1945 message from Vietnamese leader Ho Chi Minh to his Russian counterpart Joseph Stalin -- to the final evacuation of US spies from Saigon, the 500-page report retold Vietnam War history from the perspective of "signals intelligence," the group said in a statement.
American troops in south Vietnam in 1965. North Vietnamese made ...
American troops in south Vietnam in 1965. North Vietnamese made hoax calls to get the US military to bomb its own units during the Vietnam War, according to declassified information that also confirmed US officials faked an incident to escalate the war.(AFP/File)
During the war, North Vietnamese intelligence units sometimes succeeded in penetrating US communications systems, and they could monitor American message traffic from within, according to the report "Spartans in Darkness."
On several occasions "the communists were able, by communicating on Allied radio nets, to call in Allied artillery or air strikes on American units," it said.
"That's something I have never heard before," Steven Aftergood, director of the FAS project on government secrecy, told AFP.
But he said that probably the "most historically significant feature" of the declassified report was the retelling of the 1964 Gulf of Tonkin incident.
That was a reported North Vietnamese attack on American destroyers that helped lead to president Lyndon Johnson's sharp escalation of American forces in Vietnam.
The author of the report "demonstrates that not only is it not true, as (then US) secretary of defense Robert McNamara told Congress, that the evidence of an attack was 'unimpeachable,' but that to the contrary, a review of the classified signals intelligence proves that 'no attack happened that night,'" FAS said in a statement.
"What this study demonstrated is that the available intelligence shows that there was no attack. It's a dramatic reversal of the historical record," Aftergood said.
"There were previous indications of this but this is the first time we have seen the complete study," he said.

1 comment: