Friday, July 27, 2007

Gorbachev, một lãnh tụ ngây thơ!

Hơn 15 năm sau khi ông Gorbachev giúp phương tây dẹp bỏ Liên Bang Xô-Viết của chính người Nga, dọn đường cho chủ nghĩa đế quốc phương tây bành trướng một cách thoải mái, ông ta mới nhận ra rằng người Mỹ bị bệnh muốn làm cha thiên hạ! Nguyên văn: 'The Americans want so much to be the winners. The fact that they are sick with this illness, this winners' complex, is the main reason why everything in the world is so confused and so complicated.'

Ông Gorbachev đã tin vào bài diễn văn hoành tráng năm 1987 của tổng thống Mỹ Reagan http://usgovinfo.about.com/od/historicdocuments/a/teardownwall.htm và đem 'Tự Do' rải khắp LB XV để có 'hòa bình và thịnh vượng'. Kết quả là ông được phương tây ca ngợi nhưng lại bị chính người dân nước mình khinh bỉ vì đã dọn đường cho việc hình thành một xã hội tự do cắn xé nhau. Một số người đã trở thành nhà giàu của thế giới qua đêm vì có liên hệ tốt, còn một số lớn người khác rơi vào cảnh đói nghèo nhục nhã.

15 năm hơn sau khi LX tan rã, nước Nga mới bắt đầu trở mình gượng dậy, nhưng lại bởi bàn tay của tổng thống Putin, một tổng thống mà phương tây chê bai với lý do ông ta đàn áp 'tự do và dân chủ'. Nhưng ông này lại được sự ủng hộ mạnh mẽ trong nước! Đắc cử lần thứ hai với 71% số phiếu, đè bẹp đối thủ về nhì, Kharitonov, chỉ được 13.7% số phiếu! http://in.rediff.com/news/2004/mar/15russia.htm và vẫn tiếp tục được sự ủng hộ mạnh mẽ trong nước http://pewresearch.org/pubs/103/the-putin-popularity-score

Rõ ràng mục tiêu của Mỹ nói riêng và phương tây nói chung là một nước Nga chìm đắm trong 'tự do' nghèo đói và 'dân chủ' một cách hỗn loạn như trong thời Gorbachev và Yelsin, một nước Nga yếu đuối èo uột kinh niên là tốt nhất, sẽ không thể làm kỳ đà cản mũi cho chủ nghĩa đế quốc, để họ có thể tiếp tục bành trướng, làm cha thiên hạ mãi mãi. Họ vỗ tay ủng hộ Gorbachev, Yelsin vì hai ông này đã làm nước Nga từ một con gấu trở thành một con mèo bị nhúng nước. Họ chê bai dè bỉu chống đối Putin vì ông này đã làm nước Nga sống lại.

Ý thích và quyền lợi của họ là ngược lại với ý thích và quyền lợi của dân Nga nhưng họ lại luôn nói rằng họ muốn dân nước Nga được làm chủ!!! Cái này hơi khó hiểu đây! Có 2 khả năng:

  1. Nếu họ thực tình muốn dân Nga được làm chủ như miệng họ nói thì có nghĩa là họ muốn đi ngược lại với quyền lợi của chính họ, dùng hình tượng thì giống như họ lấy dao tự đâm vào ngực mình vậy!
  2. Họ nói láo. Khẩu hiệu 'dân chủ', 'tự do' chỉ là cái cớ. Chọc cho nước Nga loạn và suy yếu mới là mục tiêu thực sự. Tổng thống nào dẹp được loạn và làm cho nước Nga mạnh trở lại thì sẽ không được phương tây chấp nhận. Người Nga đã chìu ý họ dẹp bỏ cả một LX hùng mạnh để chấp nhận một nền 'dân chủ' nhưng họ lại vẫn chưa chịu! Vì nền 'dân chủ' đó không giống như họ muốn! Như vậy ai mới là chủ của nước Nga đây?!

Ông Gorbachev cuối cùng cũng đã hết ngây thơ và nhận thấy rõ 'lòng tốt' của chủ nghĩa đế quốc nhưng cái giá phải trả cho bài học đó là quá đắt (the hard way!). Sau đó ông đã luôn ủng hộ chính sách đối ngoại của tổng thống Putin chống lại sự chèn ép áp đặt của phương tây. Mong rằng những kẻ ngu dốt vọng ngoại ngây thơ người Việt nên mở mắt cho to ra để học hỏi (the easy way!) bài học 'tự do dân chủ' cay đắng mà ông Gorbachev và người Nga nói chung đã trải qua để cảnh giác với 'lòng tốt' của con bạch tuộc chủ nghĩa đế quốc.

Nguyên văn bản tin: http://news.yahoo.com/s/ap/20070727/ap_on_re_eu/russia_gorbachev

Gorbachev blasts American 'imperialism'

By ALEX NICHOLSON, Associated Press Writer

Photo

MOSCOW - Former President Mikhail Gorbachev said Friday that the fall of the Soviet Union, which he helped bring about, ushered in an era of U.S. imperialism responsible for many of the world's gravest problems.

Gorbachev is lauded in the West for ushering in democratic reforms but widely despised in Russia for paving the way to the economic free-for-all of the 1990s, which brought fabulous wealth for a well-connected few while plunging much of the country into humiliating poverty.

He has since became a supporter of President Vladimir Putin's assertive foreign policy and resistance to American power — calling occasional news conferences to praise Putin's policies — but his criticism of the United States on Friday was especially harsh.

"The Americans want so much to be the winners. The fact that they are sick with this illness, this winners' complex, is the main reason why everything in the world is so confused and so complicated," he told the packed news conference.

Instead of ushering in a new era of cooperation with the West, the USSR's collapse put the United States into an aggressive, empire-building mood, the former leader said. Ultimately, he said, that has led the U.S. to commit a string of "major strategic mistakes."

"The idea of a new empire, of sole leadership, was born," Gorbachev said.

"Unilateral actions and wars followed," he added, saying that Washington "ignored the Security Council, international law and the will of their own people."

Gorbachev, 76, shared Putin's strong opposition to the U.S. war in Iraq.

Russia has fallen out with Washington on a host of other issues, pushing relations to a frosty state that some commentators have likened to the Cold War.

The Kremlin says the Bush administration's plans for a missile defense system in eastern Europe to guard against Iranian and North Korean missiles could spark a new arms race. It has refused to back Washington's draft Security Council resolution on Kosovo's independence and has suspended its participation in a key treaty on arms reduction in Europe.

Gorbachev, who won the 1990 Nobel Peace Prize for his role in ending the Cold War, echoed Putin's frequent endorsement of a so-called "multipolar world," without the perceived dominance of the United States.

"No one, no single center, can today command the world. No single group of countries ... can do it," Gorbachev said. "Under the current U.S. president, I don't think we can fundamentally change the situation as it is developing now ... It is dangerous. The world is experiencing a period of growing global disarray."

Gorbachev also claimed that Putin's recent decision to suspend Russia's participation in the Conventional Forces in Europe Treaty was aimed at "encouraging" a dialogue on the amended version of the document which Russia has ratified but the United States and other NATO members have not.

He called for calm in the bitter diplomatic squabble with Britain over Russia's refusal to extradite a suspect in the radiation poisoning of former KGB agent Alexander Litvinenko. The case has seen expulsions of diplomats by both countries.

And with parliamentary and presidential elections approaching, Gorbachev bemoaned the absence of a major liberal party in Russian politics, which is dominated by the pro-Kremlin United Russia. He dismissed Russia's main opposition group, Other Russia, as only "about making a bit of noise," and riding on the star power of its leader, former chess champion Garry Kasparov.

"It's a very weak opposition," he said.

No comments:

Post a Comment